WR-HABER

Kültür ve sanatın sentezi

Salt Beyoğlu’nda “Üç İç Denizin Ülkesi” sergisi gerçekleşti.

İstanbul, İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Salt Beyoğlu’nda 7 Kasım 2023 tarihi itibarıyla ünlü heykeltraş Handan Börüteçe’nin, “Üç iç denizin ülkesi” sergisi gösterime çıkarıldı. 14 Nisan 2024 tarihine kadar ziyaret edilebilecek sergi misafirlerini ağırlıyor.

Salt, sergi, söyleşi, konferans, araştırma, atölye, web ve dijital gibi projeler gerçekleştiren bir kurumdur. SALT, Nisan 2011’de İstanbul’da Garanti Bankası yardımıyla ile kurulmuştur. Kar amacı güdülmeden kurulan bu kurumlar çeşitli sanatları bünyesinde bulundurarak insanlara ücretsiz sergilemektedir. Kurumun misyonu, “kültürel konularda kritik nitelikli güncel meseleleri irdelemek, yenilikçi bir araştırma ve deneysel düşünce iklimi yaratıp öğrenme ve tartışma ortamları sağlamak” olarak adlandırıldı. Siniossoglou Apartmanının 2011 yılında yeniden yapılandırılmasıyla birlikte bir kültür-sanat mekanı olarak hizmet vermeye başlayan Salt Beyoğlu kurulmuştur. 19yyın başlarından 1980 yılına kadar giyim sektöründeki “Leon” tarafından kullanılmıştır.

SALT Beyoğlu’nda sergi mekanları, fotoğraf galerileri, konuşma atölyeleri, gösterim alanları, performans programları, açık sinema, çeşitli bitkilerle süslenmiş kış bahçesi, mutfak, kitapevi gibi alanlar bulunmaktadır. Altı katlı olan Salt Beyoğlu binası simetrik bir şekilde konumlandırılmıştır. Yapının bazı pencereleri barok tarzda, bazı pençeleri Fransız balkonlu bazı pencereleri de kemerli halde yapılmış ve bezemelerle süslenmiştir. Aslan başı gibi görseller vardır. İki bloktan oluşan yapı çeşitli süslemeler ve döşemelerle tasarlanmıştır.

Birçok eserin birleşimi sergi

Her yıl çeşitli sergi ve gösterimlere ev sahipliği yapan yapı bu yıl da 7 Kasım 2023 tarihinde Handan Börüteçe’nin, “Üç iç denizin ülkesi” isimli sergisine ev sahipliği yapıyor. “Üç iç denizin ülkesi” heykeltraş olan, aynı zamanda tarih, arkeoloji, doğa gibi alanlarla ilgilenen ve kırk seneden fazladır bu işin içerisinde olan Handan Börüteçe’nin izlerini taşımaktadır. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde seramik öğrenimine başlayan Börüteçene birçok farklı arkeolojik çalışmaya katılır. Bugüne kadar düzenlemiş olduğu en kapsamlı sergi olan bu sergi sanatçının ilham aldığı coğrafyayı temsil ediyor. Handan Börüteçene‘nin mezuniyet projesi için yaptığı ödüllü “Kır/Gör”e 1987’de Urart Sanat Galerisi’nde gösterdiği “terracotta” serilerinden heykellerine birçok eseri bir araya topluyor bu sergi. Handan Börüteçe’nin farklı serilerinden bir araya getirmiş olduğu eserler bu sergide kapsamlı bir şekilde toplanmıştır. Sanatçı tüm yansıtmak istediği işleri, kırk yıllık birikmişliğini bir arada toplamıştır ve sergilemiştir.

“Arkasında bambaşka bir dünya var“

Handan Börüteçene, sergisinin açılış konuşmasında şu sözlere yer vermiştir; “Sergimizi görmeye gelenler bitmiş işleri görüyorlar. Ama bunun arkasında bambaşka bir dünya var. O dünyadaki hiç haal etmeyeceğiniz, kimisi Torosların bir yaylasında ot toplayan bir nene, bir dede, kimisi hiç adını duymayacağınız küçük bir kasabadaki bir demir ustası ya da taş ustası, okuduğunuz bütün kitaplar, yeryüzündeki bütün müzeler, bütün kazı alanları, yoldan geçerken ancak dikkat edenin baktığında görebildiği bütün jeolojik katmanlar her birinin burada, her işte yeri vardır. Şu an bu serginin oluşmasında emeği geçen herkese ve en önemlisi atalarımın toprağındaki bu şehre çok teşekkür ediyorum”

“İsteyenler kayıp sözlerini bu kürelere armağan ederek anlam yüklesinler”

7 Kasım 2023 tarihinde açılışı olan sergide sanatçı kendisi de sergisine eşlik ederek eserlerinin tarihinden bahsetmiştir. Örneğin Safo’nun kayıp sözleri adlı eserinde bulunan cam küreler için; “Safo’nun kayıp sözlerini bu cam kürelerle tamamlamak istedim, izleyen kendi sözlerini dilediği gibi bu küreye kendisi anlam yüklesin.” Demiştir.

Şu günlerde hala devam eden sergi 14 Nisan 2024 tarihine kadar ücretsiz ziyaret edilebilir.

Posted on

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın