WR-HABER

Kültür ve sanatın sentezi

Dünyanın en büyük saraylarından Dolmabahçe Sarayı görenleri ihtişamıyla büyülemeye devam ediyor.

19.yyda inşası tamamlanan Dünyanın en büyük saraylarından Dolmabahçe Sarayı asaletiyle ziyaretçilerini büyülüyor. Geçtiğimiz 2023 yılında 1 Milyon 421 bin ziyaretçi ağırlayan saray bu yıl da her yıl olduğu gibi çok fazla ilgi görüyor.

Saray, Sultan Abdülmecit tarafından inşa ettirilmiştir. 1856 yılında inşası tamamlanan saray 168 yıllık tarihi ve göz alıcı görüntüsüyle günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Türk tarihinin en önemli yapılarından olan saray mimari olarak da çok değerli bir yapıdır. Dolmabahçe Sarayı yaklaşık olarak 250.000 m²’lik bir alanda yer almaktadır. Bundan yaklaşık dört yüzyıl öncesine kadar saray gemilerin yanaştığı bir koy olarak kullanılıyordu. Saray Sultan Abdülmecit zamanında üç milyon kese altın karşılığında yapılmıştır. Ancak Sultan Abdülmecit yaptırdığı sarayda sadece beş sene yaşayabilmiştir. Çünkü 26 Haziran 1861 senesinde vefat etmiştir.

Mimarisi

Selamlık, muayede, haremi-hümayun, mabeyni hümayun adlarını taşıyan bölümlerden oluşmaktadır. Saray mimarisiyle adete büyülemektedir. Motif işlemeli kapılarının her biri yaklaşık 3 tondur. Kapının üstünde tuğra bulunur ve üzerinde 1853 tarihi yazmaktadır. Sarayın hazine ve saltanat adlı kapıları vardır ve çok fazla gösterişlidir. Bu kapılar Osmanlı devletinin gösterişini vurgulamaktadır. Saltanat kapısını sadece padişah kullanmaktaydı. Sarayın birçok kısmında sarayı yaptıran Sultan Abdülmecid’in tuğrası vardır. Sarayı her köşesinde o devrin önemli sanatçılarının eserleri, resimleri vardır. Ağır altın süslemelerle dekore edilmiştir. Sarayın içerisinde kristal merdivenler bölümü vardır ve sarayın en gösterişli yerlerinden biridir. Diğer ismi saltanat merdivenleridir. Sarayın en önemli kısmı ‘Muayede Salonu’dur. Padişah bu salonda bayram tebriklerini kabul eder devlet işlerini burada konuşurlardı. Atatürk, Cumhurbaşkanı olarak İstanbul’ ilk geldiğinde bu salondan konuşmuştur.

Mustafa Kemal Atatürk dönemi

Cumhuriyet döneminde, Atatürk’ün İstanbul ziyaretlerinde ikametgâh olarak kullandığı saray halini almıştır. Sarayın içerisinde hünkar has odası, selamlık bölümü, balo salonu, harem bölümü, mavi salon gibi bölümler de vardır. Dünyadaki saraylarda bulunan en büyük balo salonu bu saraydadır. Sarayın en önemli odalarından biri olan Atatürk odası da bu saraydadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu sarayda dört sene kalmış ve 10 Kasım 1938 yılında bu odada vefat etmiştir. Odadaki saat günümüzde hala Atatürk’ün ölüm saati olan 09:05 saatinde durmaktadır.

Görkemli sarayın her yeri ayrı bir öneme sahiptir

Sarayın dış kısmında ise kuşluk bahçesi, saat müzesi, saray koleksiyonları müzesi gibi bölümler yer almaktadır. Sarayın iç ve dış süslemeleri Batı’nın çeşitli dönemlerinin sanat anlayışından baz alınmıştır. İçerisinde kullanılan kumaşlar, perdeler, odalarında kullanılan renkler, döşemeler, duvar, tavan ve halı motifleri, odaların kapılarının işlemleri, seçilen aksesuarlar bile özenle seçilmiş ve yapılmıştır. Bu gösterişli saray Atatürk’ün vefatından uzun zaman sonra 1984 yılında müze olarak kullanılmaya başlandı ve günümüzde her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlamaktadır.

Geçtiğimiz yıl Cumhuriyetimizin 100. Yılı sebebiyle çok fazla ziyaret edilen saray Pazartesi günler haricinde her gün ziyarete açıktır.

Posted on

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın