WR-HABER

Kültür ve sanatın sentezi

Cumhuriyet’in 100. Yılında “İLELEBET CUMHURİYET” dendi.

25 Kasım 2023 – 10 Aralık 2023 tarihleri arasında Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi kapsamında “İlelebet Cumhuriyet” adlı sergi düzenlendi. Düzenlenen sergi büyük ilgi gördü.

İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı bu top dökümhanesinin inşa tarihi kesin bilinmemekle birlikte 1453-1469 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Bir top dökümhanesi ile başlayan yapılaşma zamanla birçok padişahın dokunuşlarıyla büyümüş, genişlemiş, en önemli asker sanayi mekanı haline gelmiştir. Bu yapı meydana gelecek herhangi bir patlamada zarar görmemesi için üzeri tahta olacak şekilde tasarlanmıştır. Bir anlatışa göre II. Bayezid döneminde yapının etrafına küçük yapılar eklenerek çalışanların kalmaları için düzenlenmiştir. Fatih Sultan Mehmet ve II. Bayezit’in inşa ettirdiği dökümhaneye ait bütün binalar yıkılarak, yerlerine yeni ve büyük bir Tophâne binası yapılmıştır.

Tophane, I. Dünya Savaşından sonra önemini kaybetmeye başlamıştır. Birçok kez yıkılıp yeniden restore edilen yapı 1958 yılında müze olarak kullanımı için tekrar restore edilmiştir. Tophanedeki yapılar topluluğundan biri beş kubbeli diğeri tek kubbeli iki bina ve kalıphane olarak kullanılan bina kalmıştır. Uzun süre boş kalan bina 1992’de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesine devredilir.

54 sanatçının eserleri bulunmaktadır.

Günümüzde kültür sanat merkezi olarak kullanılan yapı birçok sergiye ve etkinliğe ev sahipliği yapar. Şu an da tek kubbeli olan yapıda gerçekleşen “İlelebet Cumhuriyet” adlı sergi gösterime çıkmıştır. Daha önce 28 Ekim – 12 Kasım tarihleri arasında Ankara Güneş Sanat Galerisinde gerçekleştirilen “İlelebet Cumhuriyet” Sergisi İstanbul‘a taşındı. Sergide toplam 54 sanatçının eseri bulunmaktadır. Serginin gösterimi için yapılan afişin görselini tasarlayan ancak sergi açılmadan 18 Kasım tarihinde vefat eden sanatçı Tufan Atalayman için özel bir hatıra köşesi yapıldı.

Sergiye, sergilenen eserlerin sahiplerinin bulunduğu Filiz Arışan Aydoğan, Füsun Selen Bilginer, Gelengül Alkan, Gülgün Özker, Günseli Partanaz, Akgün Sezer, Alev Demirkesen, Ali Balkı, Ali Ergün, Ali Tekin Çam, Ayşe Çetkin, Ayşegül Yenen, Ayşın Özen, Bekir Özdemir, Belkıs Orcallı Yakıcı, Canan Suner, Çetin Özer, Egem Uzer, Elçin Çubuk, Erol Güneş, Eyüp Büyükbostancı, Fatih Mehmet Durmuş, Seçil Nebioğlu, Semra Timurhan, Sevda Erman Figen Aykaç Erdi, Gültekin Çizgen, Kubilay Han Kıray, Lale Ulaş Çoruh, Meral Güney Feltman, Meral Pekün, Merih Kurtul, Meryem İskender Keskiner, Mesude Hülya Şanes Doğru, Metin Sağanak, Mustafa Eren, Nilgün Temiz, Nilüfer Tünay, Nuri Sezer, Osman Tali, Özhan Özdil, Öznur Aydın, Pınar Partanaz, Aksezmener, Tülin Yavuz, Ülker Turhan Öner, Zeynep Günseli Onat. Sara Kocatoros Tuncel, gibi sanatçılar katılmıştır.

Düzenlenen sergi 10 Aralık 2023 tarihinde sona ermiştir.

Posted on

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın