WR-HABER

Kültür ve sanatın sentezi

Restorasyon çalışmaları sona eren Tarihi Sultanahmet Camii ziyaretçilerini ağırlıyor.

5 Yıldır restorasyonu devam eden tarihi Sultanahmet Camii 21 Nisan 2023 tarihinde restorasyon çalışmalarının sona ermesiyle birlikte tekrar ibadete açılmıştı. Kültürümüzün simgelerinden olan camii her gün ziyaretçileriyle dolup taşıyor. Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bu emaneti daha asırlar boyunca yaşayacak şekilde yeni nesillere bırakacak bir restorasyon gerçekleştirdik.” dedi.

Sultanahmet Camii, 1609-1917 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmet tarafından İstanbul’daki tarihi yarımadaya, Mimar Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırmıştır. Camii, mavi ve beyaz renklere hakim olduğu için Avrupalılar tarafında “Mavi Camii” olarak biliniyor. Camii yapılmadan önce orada olan konaklar varmış ve camii yapılırken konaklar kaldırılmış ama bu konaklarda bulunan çiniler camiinin ikinci katını süslemektedir. Camii iznik çizileriyle benzediği için çok merak edilen bir hal almıştır.

Camiinin mimarisi büyülüyor.

Sultanahmet Camii, yapısı gereği İstanbul’da bulunan en büyük eserlerden birisidir. Caminin ibadethane bölümü 64 x 72 metre boyutlarındadır. 43 metre yüksekliğindeki merkezi kubbesinin çapı 23,5 metredir. İçerisi çinilerle süslenmiş ve iki yüzden fazla cam ile aydınlatılmıştır. Camiinin yazılarını Diyarbakırlı Seyyid Kasım Gubari yazmıştır ve Türkiye’nin altı minareli ilk camiidir. Camiinin mimarı Mimar Sedefkar Mehmet Ağadır. Caminin içindeki birçok lamba zamanında altın ve diğer değerli taşlarla ve içinde devekuşu yumurtası ya da kristal toplar bulunabilecek cam kaselerle kaplıydı fakat bunlar şu an günümüzde yoktur. Duvarlardaki büyük tabletlerde halifelerin isimleri ve Kur’an’dan parçalar yazılıdır. Bunları da orijinal haliyle 17. yüzyılın büyük hat sanatçısı Diyarbakırlı Kasım Gubari yapmıştır.

Camiinin iç kısmı, 50 farklı lale deseninden üretilmiş 20 binden fazla çini ile süslenmiştir. 20 binden fazla çini İznik’te çini ustası Kasap Hacı ve Kapadokyalı Barış Efendi’nin gözetiminde üretilmiştir. İçerisindeki büyük pencereler geniş ve ferah bir ortam hissi vermektedir. Her bölüm 5 pencereye sahiptir. Her yarım kubbe 14 pencereye ve merkez kubbe 4’ü kör olmak üzere 28 pencereye sahiptir. Pencereler için renkli camlar hediyedir. Camiinin dekore edilişi sayesinde en uzakta oturan kişi bile imamı duymaktadır. Özenle inşa edilen bu camii zamanında inşa edilirken çok değerli taşlar ve altınlarla tasarlanmıştır fakat günümüzde o işlemler yoktur.

2018 yılında Camiinin sağlamlaştırılması için restorasyon çalışmaları başlatılmıştı. Yapısal sorunlarının ortadan kalkması ve tarihi camiinin herhangi bir afete karşı zarar görmemesi için yapılan çalışmalarda caminin minareleri söküldü, tek tek numaralandırılarak minare taşları, gerekli iyileştirmeler yapılarak yeniden yerlerine konuldu. Caminin kubbeleri onarıldı, camiinin kendine özgün mimarisine bugüne kadar yapılan işlemler giderilerek ve camiinin ilk günkü hali baz alınarak işlemler yapıldı ve renkler kullanıldı. Diğer kısımlarda oluşan çöküntüler, oyulmalar, deformasyonlar ve oluşan hasarlar onarılarak eski haline getirildi. Tüm bu restore çalışmaları yapılırken camii ziyarete tamamen kapanmadı ve ziyaretler belirli sürelerle ve belirli bölümlerde devam etti.

“Ata yadigarını korumak bizim en başta görevimizdir.”

Geçtiğimiz Nisan ayı 2023 tarihinde ibadete tamamen açılan camiinin açılış töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan şu sözleri kullandı; “Ne mutlu bizlere ki bu restorasyon çalışmalarını böyle anlamlı bir günde bitirdik ve bugün de cuma gününe isabet eden Ramazan Bayramı sayesinde iki bayramı bir arada yaşadık, Sultanahmet Camii, İstanbul’un en önemli sembollerinden biridir, hatta belki de ilkidir. Tabii burası sadece bir cami değildir. Medresesi, kasrı, arastası, hamamı, çeşmesi, sebili ve diğer pek çok birimiyle burası kelimenin tam anlamıyla külliyedir. İstanbul’un merkezi konumundaki bu bölgeyi kuruluşundaki bütünlüğüne uygun şekilde muhafaza etmemiz gerekiyor. Ata yadigarı eserleri korumak, kollamak, ihya etmek, yaşatmak, bizim en başa gelen görevimizdir.”

“Sultanahmet Camii ve külliyesi bırakınız hayranlık verici inşasını, restorasyonu bile iftihar verici bir eserdir. Şöyle minarelere baktığımız zaman bu yükselen minareler bize ayrı bir gurur veriyor. Allah’a hamdolsun. Bu emaneti inşallah daha asırlar boyunca yaşayacak şekilde yeni nesillere bırakacak bir restorasyon gerçekleştirdik. Camimizde kılınacak namazların, edilecek duaların, okunacak Kur’an-ı Kerim’lerin, huzura kavuşacak gönüllerin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçenleri tekrar tebrik ediyorum.” Diye sözlerine ekledi.

Bu görkemli tarihi camii şimdiki günlerde tamamen onarılmış ve ziyarete açılmış şekilde ziyaretçilerini ağırlıyor.

Posted on

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın