WR-HABER

Kültür ve sanatın sentezi

Salt Galata, eski adıyla Mimar-ı Şehir binasında Osmanlı Bankası Müzesi…

1892 ile 1999 yılları arasında Fransız Mimar Alexandre Vallaury tarafından yapılan bina ve Osmanlı Bankası’nın genel müdürlük binası olarak hizmet vermiş olan Salt Galata, günümüzde Osmanlı Bankası Müzesine de ev sahipliği yapıyor.

“Mimar-ı Şehir”şimdiki adıyla “Salt Galata”

Osman Hamdi Bey tarafından “Mimar-ı Şehir” adıyla anılan bu bina Fransız Mimar Alexandre Vallauri tarafından Bank-ı Osmanî-i Şahane için 1892yılında yapılmıştır. Osmanlı kültürü ve Batı kültürünü birleştirmesiyle tarihe geçen Fransız Mimar 25 sene boyunca dersler vermiştir. 1921 yılında vefat eden mimarın değerli eserleri, günümüzde hala ziyaret ediliyor. SALT, 2010 yılında faaliyetini sonlandıran üç kurumun Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, Osmanlı Bankası Arşivler ve Araştırma Merkezi ile Garanti Galeri Kasım 2011’de “SALT” adlı özel bir kurum olarak yeniden yapılandırılması sonucu “Salt Galata” meydana geldi.

Özel bir banka olarak devam etti.

Salt Galata’nın alt katında bulunan Osmanlı Bankası Müzesi, özel bir banka tarafından kurulan ilk müzedir. 1856 yılında İngiliz sermayesiyle kurulan Osmanlı Bankası, modern çağın en ilginç bankalarındandır. Bir devlet binasının yükümlülükleriyle özel bankacılığın gerekenlerini bir arada yürütmeye çalışan ve hem Osmanlı hem yabancı olan bu kurumun tarihi oldukça dikkat çekicidir. 1931 yılında Merkez Bankası’nın hizmetine girmesiyle resmiyetini kaybeden kurum geri kalan tarihini özel bir banka olarak sürdürüyor. 1996 yılında Osmanlı Bankasının 145 yıllık serüveni son bulur.

Osmanlı tarihine ışık tutuyor…

Müze, kuruluşundan 1930 yılına kadarki 80 senelik süreçte tanık olduğu değişimlerin hikayesini anlatıyor. Dört kasa dairesinde sergilenen belgelerle tamamlanan bu anlatım erken Cumhuriyet ve geç Osmanlı dünyasını yansıtır. Koleksiyonundan seçilmiş fotoğraf, belge, mimari çizim ve illüstrasyonlar aracılığıyla hem Osmanlı tarihini hem de dönemin panaromasını bizlere sunuyor. Osmanlı İmparatorluğunun haznedarı olan müze içerisindeki tasarımlarla Osmanlı tarihine ışık tutuyor. 1933’e kadar yaşadığı önemli değişiklik, gelişme ve krizlerin kronolojik olarak ele alındığı müzede, dönemin şube binaları, müşterileri ve faaliyet alanları vurgulanır.

Salt Galata’nın diğer bölümlerinde Salt Araştırma mekânı, Salt Araştırma Ferit F. Şahenk Salonu, söyleşi ve konferansların düzenlendiği Oditoryum, Robinson Crusoe 389 Kitabevi ile sergi ve etkinliklerin düzenlendiği mekânlar bulunur. Bu şahane yapının girişleri tamamen ücretsizdir.

Posted on

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın