WR-HABER

Kültür ve sanatın sentezi

Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi İstiklal Marşımızın Yazarı Mehmet Akif Ersoy’u Anıyor

Türk Milletinin özgürlük ve bağımsızlık sembolü olan İstiklal Marşı şairi ve yazarı Mehmet Akif Ersoy için İstiklal Marşının 100. Yıl dönümünde Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi açılmıştır. Şairin ölmeden önce son zamanlarını geçirdiği İstiklal Caddesine açılan Hatıra Evi üç senedir ziyaretçilerini ağırlıyor.

Milli Şairi Anma Günü

Mehmet Âkif Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC’nin Ulusal marşı olan “İstiklal Marşı” yazarıdır. Şairin en önemli şiirlerinin toplandığı kitabı Safahat adlı eserdir. Şair, 1873 yılının aralık ayında İstanbul’un Fatih ilçesinde doğmuştur. Türkiye’de her yıl 12 Mart günü resmî olarak “İstiklâl Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Âkif Ersoy’u Anma Günüdür, İstiklal Marşı’nın kabulü kutlanır, Mehmet Akif Ersoy anılır.

İstiklal Marşının Ulusal Marş olaral kabulü

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, arkadaşı, Hasan Basri Bey’in iknası üzerine yarışmaya katılmayı kabul etmiştir. Konulan 500 liralık ödül nedeniyle başlangıçta katılmayı reddetmiştir. Ancak katılan hiçbir şiir yeterli görülmemiştir ve ancak Mehmet Akif Ersoy yazabilir kanısına varılmıştır. Hamdullah Suphi Bey’in ricası ve arkadaşı Hasan Basri Bey’in iknası üzerine yarışmaya katılan Mehmet Akif Ersoy’un katıldığını duyan bazı şairler şiirlerini yarışmadan çekmişlerdir. Şairin Türk Ordusuna armağan ettiği şiiri İstiklal Marşı 17 Şubat günü yayımlanmıştır. Ardından Hamdullah Suphi Bey tarafından mecliste okunup ayakta dinlendikten sonra 12 Mart 1921 Cumartesi günü ulusal marş olarak kabul edilmiştir. Ödül olarak verilen parayı da vakfa bağışlamıştır.

Bakan Ersoy “Türk Milletinin Karakter Aynası”

Hatıra evinin açılışında Kültür ve Turizm bakanı Ersoy; “Türk milletinin karakter aynası olarak yaşamış bu büyük insanın hatırası inşallah burada daima canlı tutulacak ve nesilden nesle aktarılmaya devam edecektir. Burası aynı zamanda İstiklal Şairimizin şahsında bağımsızlık mücadelesinin ve Cumhuriyetimizin kuruluş döneminin ruhunu da taşıyan bir mekan olmuştur. Mehmet Akif Ersoy yaşamı, kişiliği, eserleri ve üstlendiği görevlerde sergilediği çalışma ahlakıyla milli tarihimizin en değerli ve vazgeçilmez şahsiyetlerinden biridir. Onun, milletini ne kadar iyi tanıdığı; ruh halini, duygu ve değer dünyasını ne denli iyi tetkik ettiği İstiklal Marşı’nda kelimelerden dizelere inkâr edilemez bir şekilde görülmektedir” sözlerini kullanmıştır.

Sessiz yaşadım, kim beni nerden bilecektir?

Hatıra evinin ilk odası Mehmet Akif Ersoy kitaplığı olarak tasarlanmıştır. Diğer odalarından birisi Şiir odası ve diğeri de belgesel odasıdır. Şiir odasının duvarlarında şairin şiirlerinden örnekler vardır ve sürekli sesli bir şekilde şiirleri seslendirilmektedir. Duvarlarından birinde “Sessiz yaşadım, kim beni nerden bilecektir?” şiirinin şu kıtaları yer almaktadır;

Toprakta gezen gölgeme, toprak çekilince,

Günler şu heyülayı da er geç silecektir.

Rahmetle anılmak, ebediyet budur, amma,

Sessiz yaşadım, kim beni nerden bilecektir?

Diğer odası olan belgesel odasında şairin yaşamıyla ilgi görseller ve videolar belgesel halinde sunulmaktadır. Evin diğer kısımlarında ise şairin çevresiyle resimleri, şiirlerine ait satırlar, kendi şiirlerinin yanı sıra onun için yazılmış şiirler ve sözler yer almaktadır. Hatıra yazıları ve kartları, Şairin torunu, Selma Argon tarafından bağışlanan aile fotoğrafları vardır. Milli marşımız olan İstiklal Marşı da büyük harflerle duvarları süslemektedir. Evin her yanı milli şairin kişisel eşyaları ve hatıralarıyla kaplanmıştır.

Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi, şairin son zamanlarını geçirdiği İstiklal Caddesi, Mısır Apartmanında yer almaktadır ve ücretsiz bir şekilde ziyaret edilmektedir.

Posted on

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın